ООО Днепровский метизный завод

Виробництво та продаж стальної проволоки, фібри, труб

+38 067 632-95-93 +38 067 650-62-62

Керівництво для користувача DMW 1/50


article.title

Фібра сталева анкерна з загнутими кінцями

Технічні характеристики фібри.
Виріб: фібра для армування бетону група l по EN 14889-1: 2006;
Профіль: деформована анкерна з загнутими кінцями;
Переріз: круглий, номінальний (еквівалентний) діаметр 1 мм;

 Матеріал: низьковуглецева сталь (ГОСТ 380-2005), дріт холоднотянутий загального призначення, термічно не оброблений, без покриття по ГОСТ 3282-74 (EN 10016-4).
Міцність: тимчасовий опір розриву не менше 1150 Н / мм2 (МПа);
1450 Н / мм2 (МПа).
Пластичність: число загинів (по EN 10218-1: 2012) до появи на поверхні фібри видимих ​​пошкоджень - більше 5-ти;
Допустимі відхилення:

Значення

Діаметр, D

Довжина, L

Модуль пружності, E

Межа міцності на розрив, Rm

Пластичність, число загибів, n

 

мм

мм

МПа

МПа

-

Середні

1,0 ± 0,05

50,0 ± 2,5

2*105

1150±86

5…6

Максимальні (не больше 5% фібры)

1,0±0,10

50,0±5,0

2*105

1150±172

4 min

Спосіб застосування фібри


Зміст фібри в фібробетоні (витрата на 1м3 суміші) визначається вимогами до його фізико-механічних властивостей, які визначаються згідно умов застосовання.
Залежно від області застосування фібробетону, може бути рекомендовано такий зміст в ньому фібри:
• плити індустріальних підлог - 20 ... 40 кг / м3;
• конструкції житлових будинків - 25 ... 50 кг / м3;
• конструкції та споруди, що експлуатуються в умовах впливу зовнішнього середовища - 40 ... 70 кг / м3;
• конструкції тунелів, доріг і т.п. - 50 ... 200 кг / м3;
• захисні, морські споруди та ін. Особливі випадки - 100 ... 200 кг / м3.

Правила застосування сталефібробетону в будівництві

  Проектування і підбір складу бетонної суміші за необхідною міцностю бетону слід робити, керуючись ГОСТ 27006, ГОСТ 26633. Для приготування сталефібробетонної суміші використовують такі матеріали: цемент, пісок, заповнювачі, хімічні добавки, воду і сталеву фібру. Властивості підібраної фібробетонної (тут і далі ФБ) суміші повинні відповідати технології виробництва бетонних робіт, що включає терміни та умови твердіння бетону, способи, режими приготування і транспортування бетонної суміші та інші особливості технологічного процесу (ГОСТ 7473, ГОСТ 10181).


Приготування сталефибробетона

Готувати фібробетонну суміш рекомендується в змішувачі бетонного вузла (заводу), допускається при необхідності введення фібри безпосередньо в автобетонозмішувач з бетонною сумішшю.
Основними показниками якості сталефібробетонної суміші є:
- Однорідність складу суміші (у т. ч. по рівномірності розподілу фібри по об'єму бетоно-матриці);
- Легкоукладальність (рухливість);
- Відсутність розшарування суміші, що укладається в конструкцію.
В якості в'яжучих для приготування сталефибробетона мостових конструкцій слід використовувати бездобавочні портландцементи (з кількістю інертних і активних добавок менш 5%) з вмістом гідрату оксиду кальцію С3А менше 8% і міцністю на стиск не менше 40 МПа, що задовольняють вимогам СНиП 3.06.04-91 і ГОСТ 10178-85 *.
Як крупний заповнювач для сталефібробетону слід застосовувати щебінь з щільних гірських порід по ГОСТ 8267-93 * і ОДМ 218.2.014-2011 14 ГОСТ 26633-91 *. Показники якості крупного заповнювача визначають за ГОСТом 8269.0-97 * і ГОСТом 8269.1-97. Крупний заповнювач рекомендується застосовувати у вигляді окремо дозуючих фракцій від 5 до 10 мм і від 10 до 20 мм: фракція від 5 до 10 мм - від 25 до 40% і фракція від 10 до 20 мм - від 60 до 75% по масі . Відповідно до СНиП 3.06.04-91 допускається застосовувати одну фракцію заповнювача від 5 до 20 мм. Зміст пилуватих і глинистих частинок в щебні не повинен перевищувати 1% за масою. Вміст зерен пластинчастої (лещадної) і голчастої форм в крупному заповнювачі не повинно перевищувати 25% по масі.
Як дрібний заповнювач для сталефібробетону рекомендується застосовувати кварцовий пісок, а також піски з відсіву дроблення і їх суміші, що відповідають вимогам відповідних ГОСТ 8736-93 *. З метою забезпечення високої міцності на вигин і стиск сталефібробетону для конструкцій дорожнього полотна мостових споруд рекомендується застосовувати чисті сухі піски з модулем крупності 2,2 і вище. А склад сталефібробетону слід підбирати таким чином, щоб коефіцієнт розсунення зерен крупного заповнювача не перевищував 10%. Показники якості піску визначають за ГОСТ 8735-88 *. Вміст пилоподібних і глинистих частинок в піску не повинно перевищувати 2% за масою, в тому числі вміст глини в грудках має бути не більше 0,5%.
Для забезпечення технологічності сумішей в приготуванні і укладанні і досягнення високих фізико-механічних характеристик сталефібробетону в конструкціях сталева фібра повинна мати:

- високу дисперсність ℓ / dум = 60 ÷ 80 при умовному діаметрі dум = 0,45 ÷ 0,65, де ℓ - загальна довжина фібри.
- загальну довжину фібри не менше, ніж в 1,8 рази більше максимального розміра заповнювача; зі збільшенням довжини фібри понад цього показника з'являється тенденція до зниження рівномірності розподілу фібри в обсязі бетону і появі «їжаків»; зменшення довжини фібри нижче цього показника веде до зниження показників фізико-механічних характеристик.

- міцність на розрив матеріалу фібри повинна бути вище міцності на стиск матричного бетону не менше, ніж на 35% і не більше ніж на 50% (для повного використання потенціалу міцності при роботі сталевої фібри в бетоні і виключення зайвої міцності); - Високе зцеплення решт фібр в бетоні (анкеровка решт фібр повинна повністю виключати їх висмикування з бетону під дією навантажень; анкера повинні бути максимально рознесені по довжині фібри для забезпечення максимальної довжини її активної, працюючої частини);

- Високу міцність на згин; фібра повинна витримувати не менше трьох загинів на 90° навколо оправлення діаметром 3 мм при випробуваннях по ГОСТ 1579-93 (підвищена жорсткість фібр сприяє зниженню щільності СФБ при віброущільненні); - Рекомендоване дозування фібри за обсягом може становити від 0.6% до 2.0% і залежить від заданих проектної міцності сталефібробетону.
Для регулювання властивостей сталефібробетонних сумішей, забезпечення їх рухливості, легкоукладальності, зниження витрат цементу, зниження тенденції до розшарування при транспортуванні і укладанні, а також необхідної водонепроникністю і морозостійкості сталефибробетона слід застосовувати пластифікуючі і комплексні добавки, що підбираються в залежності від необхідних конструкторско- технологічних характеристик сталефибробетона. Хімічні добавки для сталефибробетона повинні відповідати вимогам ГОСТ 24211-2003, ГОСТ 26633-91 *. Вибір виду добавок слід проводити відповідно до вказівок СНиП 3.06.04-91. Застосування їх повинно здійснюватися на основі лабораторних досліджень підібраних складів і пробного практичного застосування.
Сталеву фібру вводять в суміш:
• одночасно (в один прийом) на весь заміс за умови, якщо розрахункова кількість фібри 0,5% від обсягу (до 40кг / м3) або зі швидкістю 40 кг / хв;
• в два прийоми на заміс за умови, якщо розрахункова кількість фібри в межах 1,0 ... 1,5% від обсягу (80-120кг / м3) або зі швидкістю 40-60 кг / хв;
• в три прийоми на заміс, якщо розрахункова кількість фібри більше 1,5% від обсягу (більш 120кг / м3) або зі швидкістю 40кг / хв.
Приготування ФБ суміші рекомендується здійснювати в змішувачах примусової дії. ФБ суміші марок ПЗ і вище допускається готувати в стаціонарних гравітаційних змішувачах і автобетонозмішувачах, час перемішування - 
не менше 5 хвилин.
Можливі два основних способи приготування фібробетонної суміші:
              1) рівномірне введення фібрової арматури в готову бетонну суміш (матрицю), що готують за традиційною технологією і додаткове перемішування з фіброю протягом 3-5 хвилин і вивантаження.
              2) приготування сухої суміші (наповнювачі, в'яжучі, фібра), подача води і добавок в працюючий змішувач, змішування протягом 3-5 хвилин і вивантаження.
При другому способі рекомендується подачу фібри в ємність змішувача здійснювати з деяким відставанням за часом (мінімум від 10 до 15 сек) від початку подачі щебеню. При цьому швидкість подачі фібри розсіяним рівномірним потоком повинна складати приблизно від 1,5 до 2 кг / сек при подачі вручну і не більше 3 кг / сек в разі подачі за допомогою вібролотка з сіткою. Подальшу подачу компонентів - піску, цементу і води разом з добавками в ній, необхідно здійснювати тільки після закінчення введення фібри і після періоду перемішування її в обсязі щебеню протягом від 10 до 15с. Другий спосіб рекомендується використовувати для бетонів з крупним заповнювачем.
До початку масового виробництва фібробетонних сумішей слід встановити максимально допустимий час перемішування бетонної суміші з конкретним видом фібри, так як збільшення тривалості змішування, як правило, сприяє більш інтенсивному утворенню «їжаків» з фібр.
Час перемішування сталефібробетонних сумішей після закінчення введення всіх компонентів має бути мінімально необхідним для отримання необхідної якості суміші. Тривалість перемішування визначають дослідним шляхом, після чого її слід строго витримувати в зв'язку з можливістю появи комків фібри ( "їжаків") в суміші в разі необґрунтованого їх збільшення, особливо при значенні осадки конусу суміші ≥8 см.
Фібра при перемішуванні повинна бути рівномірно розподілена по всьому об'єму суміші.
При подачі фібри вручну час приготування сталефібробетонної суміші при витраті фібри 30кг на м3 бетонної суміші становить 3-5 хв.
На будмайданчику час перемішування бетонної суміші (матриці) в автобетонозмішувачі після введення в неї фібри рекомендується обмежити 15-20 хвилинами.

Транспортування сталефібробетонної суміші

В умовах виробництва збірного залізобетону транспортування фібробетонних сумішей до посту формування виробів слід проводити за допомогою засобів, які забезпечують збереження в заданих межах технологічних характеристик сумішей (легкоукладальність, розшаровуваність). Доставка суміші може здійснюватись стрічковими конвеєрами; самохідними бункерами; баддями; бетоноукладачами. При цьому повинні застосовуватися пристрої, що виключають зависання сумішей в розвантажуваних отворах бункерів. Не рекомендується здійснювати перевантаження сумішей з одного транспортного засобу в інший, щоб уникнути появи розшарування бетонної матриці і фібри. Вивантаження фібробетони суміші з автобетонозмішувача виробляють рівномірно невеликими порціями перерозподілом лотка по всій бетонній поверхні або в прийомні бункери бетононасосів, або розвантажують в бетонороздаточний бункер.
Укладання і ущільнення ФБ суміші

Укладання та ущільнення ФБ слід виконувати таким чином, щоб можна було гарантувати в конструкціях достатню однорідність і щільність бетону, відповідаючу вимогам, передбаченим для даної будівельної конструк-ції (СП 70.13330). 


ФБ суміші марки за легкоукладальністю Р1 з осадкою конуса ОК = 1 ... 4 см і ФБ суміші марки Ж1 жорсткістю Ж = 5 ... 10с, в тому числі з різними пластифікаторами, застосовують з використанням звичайного ущільнюючого обладнання - поверхневих вібраторів, віброплощадок, вібронасадок, віброформи, віброштампов і т.п. при звичайних режимах вібрації і її тривалості.
ФБ суміші марки Ж2 жорсткістю Ж = 11-20с ущільнюють на виброплощадках зі статичним або вібраційним пригрузом 2-4кПа, а також віброштампами при звичайних режимах вібрації і додатку пригруза.
ФБ суміші марки ЖЗ жорсткістю Ж = 21-30с ущільнюють і формують вібраційними впливами зі значним вантажем близько 8-10 кПа, зокрема, вібро-пресуванням з вантажем 20-40 кПа. Доцільно застосування таких засобів формування, як силовий і роликовий прокат, пресування, вакуум-пресування, вібротрамбування, центрифугування і т.п. Залежно від видів виробів режими ущільнення в кожному конкретному випадку визначають в дослідному порядку з урахуванням технологічних впливів на орієнтацію фібр.

Догляд за свіжоукладеним фібробетоном

Оптимальним режимом, що забезпечує якість покладеної ФБ суміші, інтенсивність зростання міцності при твердінні, є середовище з відносною вологістю 90-100% і температурою від +18 до +25 С для монолітних і набризкбетонних конструкцій і витримка. Створення сприятливих умов для тверднення ФБ суміші здійснюється поливанням розпорошеною струменем води або нанесенням плівкоутворювального матеріалу.
Для персоналу, зайнятого виготовленням, транспортуванням фібробетони суміші і виготовленням конструкцій, обов'язково використання засобів індивідуального захисту по ГОСТ 12.4.011 і ГОСТ 12.4.103 (спецодяг, спецвзуття, рукавиці або рукавички, каски та ін.).